Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Γυναίκες με υπέρταση

Γυναίκες με υπέρταση στη μέση ηλικία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας

  • Iatronet
Γυναίκες με υπέρταση στα 40 είχαν 65% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, έδειξε νέα έρευνα.
Γυναίκες που εμφανίζουν υπέρταση στη μέση ηλικία έχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας μελλοντικά, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει στους άντρες, σύμφωνα με έρευνα του Kaiser Permanente in Oakland, στην Καλιφόρνια.
Ενώ έρευνες έχουν υποδείξει σχέση μεταξύ υπέρτασης και κινδύνου για άνοια, στόχος της νέας έρευνας ήταν να διαπσιτώσει αν  η σχέση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.
Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία της αρτηριακής πίεσης, που αποκτήθηκαν μεταξύ  1964 και 1973 – όταν η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 33 ετών- και μεταξύ 1978 και 1985, όταν η μέση ηλικία ήταν τα 44.
Εντόπισαν πάλι τους συμμετέχοντες από το 1996 έως το 2015 και διαπίστωσαν ότι κατά το διάστημα αυτό, 532 συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με άνοια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, γυναίκες με υπέρταση στην ηλικία των 30 δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με αυτές που είχαν φυσιολογική πίεση, αλλά όσες είχαν υπέρταση στα 40 είχαν 65% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της υπέρτασης στους άντρες σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες και του κινδύνου για άνοια.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, έγινε σε  7.238 ενήλικες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου