Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

κολπική μαρμαρυγή

Πιο επικίνδυνη από όσο νομίζαμε η κολπική μαρμαρυγή

  • Iatronet
Σχετίζεται με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 61% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 88% αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Η κολπική μαρμαρυγή, μία καρδιακή αρρυθμία που “ενοχοποιείται” για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί επίσης να συνδέεται με κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο και αιφνίδιου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
“Η αύξηση του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια ήταν η υψηλότερη μεταξύ όλων των αποτελεσμάτων που εξετάστηκαν και ακόμη πιο υψηλή από τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου”, σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Ayodele Odutayo, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στην κολπική μαρμαρυγή, οι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς “φτερουγίζουν” ή λειτουργούν ακανόνιστα.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 104 μελέτες για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή, τη νεφρική νόσο ή τον θάνατο, συμπεριλαμβανομένης μίας μελέτης στην οποία συμμετείχαν συνολικά πάνω από εννέα εκατομμύρια ασθενείς.
Μετά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων, η ομάδα διαπίστωσε ότι η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 61% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, 88% αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, πενταπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 64% μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν δύο έως τρεις φορές πιο συχνά σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή από ό,τι σε ανθρώπους που δεν εμφάνιζαν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ρυθμός
“Η κολπική μαρμαρυγή εκδηλώνεται με έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και τα παρεκκλίνοντα ηλεκτρικά ερεθίσματα που την προκαλούν ενδέχεται να προέρχονται από διαφορετικά μέρη της καρδιάς”, διευκρίνισε ο κ. Odutayo.
Κάθε κατάσταση – σημείωσε – που επηρεάζει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά, μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρατήρηση μας ότι η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αιφνίδιου θανάτου και χρόνια νεφρική νόσο, είναι πιθανό ότι μπορεί να ενεργεί σαν ένας δείκτης υποκείμενου νοσήματος.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα αναδεικνύουν την περίπλοκη φύση της κολπικής μαρμαρυγής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου