Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

  • Iatronet
Νέα έρευνα αποκαλύπτει σαφή μηχανισμό μέσω του οποίου ο καπνός μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Το κάπνισμα συνδέεται με παχύτερα τοιχώματα στην καρδιά και μείωση της ικανότητας να αντλεί αυτή αίμα-δυο παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, προειδοποιεί νέα έρευνα.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Imagin, αποκαλύπτει σαφή μηχανισμό μέσω του οποίου ο καπνός μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Ο ερευνητής Wilson Nadruz Jr, του Brigham and Women's Hospital, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα μπορεί, ανεξάρτητα, να οδηγήσει σε πάχυνση της καρδιάς και επιδείνωση της λειτουργίας της, που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους μέσης ηλικίας 75,7 ετών, οι οποίοι δεν είχαν σημάδια καρδιαγγειακής νόσου επίσης ανακάλυψε ότι υψηλότερα επίπεδα αθροιστικής έκθεσης στον καπνό συνδέονταν με μεγαλύτερη καρδιακή βλάβη.
Ο Nadruz Jr δήλωσε ότι όσο περισσότερο κάπνιζαν οι συμμετέχοντες τόσο μεγαλύτερη ήταν η βλάβη στη δομή και στη λειτουργία της καρδιάς.
Η έρευνα εξέτασε στοιχεία 4.580 συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε ηχοκαρδιογράφημα.
Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο ΔΜΣ, η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η κατανάλωση αλκοόλ, οι καπνιστές είχαν παχύτερα καρδιακά τοιχώματα και μειωμένη ικανότητα άντλησης σε σύγκριση με τους πρώην καπνιστές ή με ανθρώπους που δεν κάπνιζαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου