Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Καρδιοπάθεια: Το στρες βαραίνει περισσότερο την καρδιά πιο νέων γυναικών

  • Iatronet
Γυναίκες με καρδιοπάθεια, ηλικίας κάτω των 50 ετών, έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άντρες να εμφανίσουν μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά λόγω στρες.
Το στρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρό για την καρδιά πιο νέων γυναικών με καρδιοπάθεια, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές ζήτησαν από σχεδόν 700 άντρες και γυναίκες με καρδιοπάθεια μια στρεσογόνο άσκηση- να μιλήσουν σε κόσμο. Στη συνέχεια μέτρησαν τη ροή αίματος προς την καρδιά.
Η Dr. Viola Vaccarino, του Emory University Rollins School of Public Health, στην Ατλάντα, δήλωσε ότι γυναίκες 50 ετών και κάτω είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άντρες ίδιας ηλικίας ή μεγαλύτερες γυναίκες να εμφανίσουν μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά.
Η ισχαιμία του μυοκαρδίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, σημείωσε.
Πιο νέες γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες στην επίδραση του στρες στην καρδιά, πρόσθεσε.
Οι ερευνητές εξέτασαν 686 ασθενείς, 34 έως 79 ετών, που είχαν καρδιοπάθεια και τους ζήτησαν να μιλήσουν σε κοινό για ένα θέμα που τους έδωσαν. Είχαν συμβουλεύσει το κοινό να μην ανταποκριθεί θετικά, κάτι που προστέθηκε στο στρες.
Εξετάσεις πριν και μετά το λόγο, αποκάλυψαν ότι μικρότερης ηλικίας γυναίκες είχαν πολύ μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά σε σύγκριση με άντρες ίδιας ηλικίας. Η ερευνήτρια δεν παρατήρησε τέτοιες διαφορές στους άντρες και στις γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών.
Η μειωμένη ροή αίματος συνέβη στο ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 50 ετών ή κάτω αλλά μόνο στο 8% των αντρών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το στρες μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για γυναίκες με καρδιοπάθεια, δήλωσε η Vaccarino.
Η ύπαρξη στρες θα μπορούσε να εξηγήσει τη χειρότερη εικόνα στις πιο νέες γυναίκες, δήλωσε ειδικός, αν και άλλοι παράγοντες επίσης συμβάλλουν, όπως η σοβαρότητα της καρδιοπάθειας.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι νεότερες και μέσης ηλικίας γυναίκες με καρδιακή νόσο μπορεί ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερη αξιολόγηση των στρεσογόνων παραγόντων της ζωής τους και επιπλέον στήριξη για να τους αντιμετωπίσουν.
Η Vaccarino δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν για τα επίπεδα στρες και κατάθλιψης και να παραπέμπουν γυναίκες σε συμβουλευτική, αν είναι αναγκαίο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου