Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

μεταβολικός κίνδυνος για τις γυναίκες

Αυξημένος μεταβολικός κίνδυνος για τις γυναίκες πριν την κλιμακτήριο

  • Iatronet
Αν και οι επιστήμονες δεν ξέρουν πού μπορεί να οφείλεται αυτό, ίσως οι γυναίκες πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου κατά τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού στα χρόνια πριν την κλιμακτήριο, υποστηρίζει νέα έρευνα.
Αν και οι επιστήμονες δεν ξέρουν πού μπορεί να οφείλεται αυτό, ίσως οι γυναίκες πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου κατά τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση και να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες (π.χ. καλή διατροφή, γυμναστική) που προστατεύουν την υγεία, δήλωσε ο πρώτος ερευνητής Dr. Mark DeBoer, από το University of Virginia School of Medicine στο Charlottesville.
Η έρευνα έγινε σε 1.470 γυναίκες πάνω από 40 χρόνων, τις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν μια δεκαετία. Στο μεσοδιάστημα όλες μπήκαν στην κλιμακτήριο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την διακύμανση σε πέντε παράγοντες που συνδυαστικά μεταξύ τους αποτελούν το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι ισχυρός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι πέντε παράγοντες είναι η αύξηση στην περίμετρο μέσης, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, η μείωση στην καλή χοληστερίνη (HDL), η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η αύξηση στη γλυκόζη αίματος (σάκχαρο).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μέχρι να μπουν οι γυναίκες στην κλιμακτήριο είχαν μεγαλύτερες αυξήσεις στα τριγλυκερίδια, τη χοληστερίνη και τη γλυκόζη αίματος από όσες μετά την εμμηνόπαυση.
Η κλιμακτήριος τυπικά συμβαίνει στις ηλικίες 45-55 χρόνων γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Journal of the American Heart Association. Παλαιότερες έρευνες την έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο κάνει ακόμα πιο πιθανό η παχυσαρκία, η έλλειψη γυμναστικής και το κάπνισμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου